fbpx
  • zomerbloeiers-tuinplanten.jpg

dahlia (Dahlia coccinea DahliettaTM Surprise Cindy)

dahlia (Dahlia-coccinea-DahliettaTM-Surprise-Cindy)
Photo courtesy of: Florensis
Vlinder lokkend: ja
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Groeiwijze in bloembakken
Standplaats half schaduw, zon
Standplaats half schaduw, zon
Op zoek naar een andere soort of variëteit?: Tijdens onze openingsuren kan elke particulier komen kijken, uitkiezen en DIRECT mee nemen. Vind je niet wat je zoekt? Kan je een bepaalde plantensoort of variëteit nergens vinden? Wij zoeken met u mee! We werken samen met de belangrijkste groothandels en boomkwekerijen in België. Breng hiervoor uw verlanglijstje mee. Ter plekke kun je direct planten bekijken en uitkiezen uit het aanbod van onze partners.
Prijsinfo: Prijzen kunnen uitsluitend ter plekke in de winkel geraadpleegd worden. Een grote hoeveelheid nodig? Profiteer dan van onze volumekorting! Meer info ter plekke in onze plantenwinkel.
Beschikbaarheid: Deze online catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel of per mail.
Groeiwijze in bloembakken: rechtopgroeiend
Bloemkleur: geel, rood
Bloeimaand: juli, augustus, september, oktober
Standplaats: half schaduw, zon
Vochtigheid: normaal, vochtig
Vlinderlokkend: ja
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Winterhard: bij voorkeur rooien en overwinteren als knolgewas

Vlinderlokkend: ja, vlinders roepen beelden op van zonneschijn, warmte en kleur en zijn dé indicatoren van een gezonde biodiversiteit.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

DahliettaTM Surprise Cindy produceert vermiljoen rode buitenste bloemblaadjes, in contrast met gele binnenste bloemblaadjes en oranje rond een oranje centrum. Ze bloeien rechtopgaand tot 30cm hoog van in de lente tot na de zomer. Zoals met de meeste dahlia's, zullen ze gedijen in vochtige, goed doorlatende grond in de volle zon. De dahlietta blijven gans de zomer kleur geven en blijven compact waardoor ze ook perfect geschikt voor bloembakken. Regelmatig snoeien zodra de bloemen vervagen, verlengt het bloeiseizoen. De dahlia is een echte bijen-, hommel- en vlinderlokker. Deze surprise Cindy is zoals de meeste van zijn soort een echte zonneklopper. Hij is slechts 30cm lang maar je kan hem wel gebruiken als (korte) snijbloem door één bloemsteel als blikvanger in een vaas te plaatsen. Dahlia's horen thuis in elke bloementuin.

Dahlia's zijn eenjarige planten, maar je kunt proberen ze te overwinteren. In de herfst, na de eerste vorst, graaf je de knollen uit en verwijder je alle plantenresten tot 5 cm boven de knol. Laat de knollen enkele dagen drogen in uw garage of tuinhuis. Borstel na het drogen voorzichtig de overtollige grond van de knol en bewaard ze in licht bevochtigd zand of turfmolm. Plaats de knollen op een koele vorstvrije plaats (garage, tuinhuis) om te overwinteren. Controleer de knollen regelmatig. Als ze verschrompeld lijken, bevochtig het substraat lichtjes. Knip eventuele rotte delen weg van de knol om besmetting te vermijden. Van zodra het lente wordt kunt u de knollen opnieuw planten.

Zoekt u naar Dahlia coccinea DahliettaTM suprise Cindy? Voor meer informatie bent u van harte welkom tijdens onze openserredagen te Zwevegem. Dahlia is verkrijgbaar onder voorbehoud van beschikbaarheid en of teeltfactoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de zaden of beworteling van de stekken.