fbpx
  • zomerbloeiers-tuinplanten.jpg

afrikaantje (Tagetes x patula Texana® Flame)

afrikaantje (Tagetes-x-patula-Texana®-Flame)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Vlinder lokkend: ja
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Groeiwijze in bloembakken
Standplaats half schaduw, zon
Standplaats half schaduw, zon
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: stinkertje, afrikaantje
Op zoek naar een andere soort of variëteit?: Tijdens onze openingsuren kan elke particulier komen kijken, uitkiezen en DIRECT mee nemen. Vind je niet wat je zoekt? Kan je een bepaalde plantensoort of variëteit nergens vinden? Wij zoeken met u mee! We werken samen met de belangrijkste groothandels en boomkwekerijen in België. Breng hiervoor uw verlanglijstje mee. Ter plekke kun je direct planten bekijken en uitkiezen uit het aanbod van onze partners.
Prijsinfo: Prijzen kunnen uitsluitend ter plekke in de winkel geraadpleegd worden. Een grote hoeveelheid nodig? Profiteer dan van onze volumekorting! Meer info ter plekke in onze plantenwinkel.
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Groeiwijze in bloembakken: rechtopgroeiend
Bloemkleur: geel, rood
Bloeimaand: juni, juli, augustus, september, oktober
Standplaats: half schaduw, zon
Vochtigheid: normaal
Vlinderlokkend: ja
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja

Vlinderlokkend: ja, vlinders roepen beelden op van zonneschijn, warmte en kleur en zijn dé indicatoren van een gezonde biodiversiteit.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

De Tagetes x patula Texana® Flame behoren tot de meest populaire bloemen in onze tuinen. De variëteit Texana® Flame kan in volle grond tot 50 cm hoog en 30cm breed bloeien. De bloemkleuren zijn meestal rood, bruin, oranje, geel of een combinatie van twee kleuren met diep ingesneden bladeren, en bloeit van juni tot laat in de herfst. De bloem van dit afrikaantje is bijna onverwoestbaar, daarom zijn ze niet alleen geschikt voor bedden en bloembakken maar ook voor rotstuinen. In bloembakken blijven de bloemen het afrikaantje kleiner. Daarnaast is Tagetes ook perfect als grafbloem te gebruiken vanwege hun onderhoudsarme karakter.

De kleurrijke ononderbroken bloeiers zijn echter niet winterhard. Daarom moeten ze elk jaar opnieuw worden geplant en gezaaid. Werden een tijdje terug geweerd uit onze tuinen omdat ze als "te gewoontjes" werden bestempeld maar zijn nu gewoon terug "Cool" met hun felle kleuren en een zichtbaar bloemhart. Afrikaantjes worden ook gebruikt om aaltjes en witvlieg te weren uit de moestuin dankzij de sterke geur die de bloem afgeeft. Daarom worden ze ook wel "stinkertjes" genoemd. 

De oranje zomerbloeiers zijn echter geweldig voedsel voor bijen, hommels, vlinders en andere bestuivers. Afrikaantjes hebben matig voedselrijke grond nodig met veel zon alhoewel ze op een plek in de halfschaduw ook goed gedijen. Het uitplanten dient te gebeuren in het vroege voorjaar. 

Zoekt u naar Tagetes x patula Texana® flame? Voor meer informatie bent u van harte welkom tijdens onze openserredagen te Zwevegem. Dit Afrikaantje Texana® Flame is verkrijgbaar onder voorbehoud van beschikbaarheid en of teeltfactoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de zaden of beworteling van de stekken.