fbpx
  • kleinfruitplanten.jpg

gele kruisbes / stekelbes (Ribes uva crispa)

gele kruisbes / stekelbes (Ribes-uva-crispa)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Vlinder lokkend: ja
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Vogel lokkend: ja
Standplaats half schaduw, zon
Standplaats half schaduw, zon
Op zoek naar een andere soort of variëteit?: Tijdens onze openingsuren kan elke particulier komen kijken, uitkiezen en DIRECT mee nemen. Vind je niet wat je zoekt? Kan je een bepaalde plantensoort of variëteit niet vinden? Wij zoeken met u mee! We werken samen met de belangrijkste groothandels en boomkwekerijen in België. Bestellen (ter plekke) woensdag ten laatste = afhalen vanaf vrijdag (in de meeste gevallen)
Prijs: Een grote hoeveelheid nodig? Profiteer dan van onze volumekorting! Meer info ter plekke in onze winkel.
Beschikbaarheid: Deze online catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel of per mail.
Hoogte: >140 cm
Standplaats: half schaduw, zon
Vochtigheid: vochtig
Vlinderlokkend: ja
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Vogellokkend: ja
Groenblijvend: nee
Winterhard: goed winterhard

Vlinderlokkend: ja, vlinders roepen beelden op van zonneschijn, warmte en kleur en zijn dé indicatoren van een gezonde biodiversiteit.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Vogellokkend: ja, zaden, bessen en fruit zijn een nuttige voedselbron in de winter. Snoei niet alle zaden weg en laat wat bessen of fruit hangen voor de vogels. Ze zullen je dankbaar zijn!

Ribes uva-crispa ook kruisbes of stekelbes genoemd bloeit in april met groenachtige tot vuilpaarse bloemen. De kruisbes wordt bestoven door insecten en kan vruchtzetten met eigen stuifmeel. Ze hebben een voorkeur voor zon maar verdragen ook half schaduw. De kruisbes bloeit in april en mei. Resistent tegen meeldauw. Je kan kruisbessen niet enkel eten waneer ze rijp zijn (vanaf tweede helft juni), maar je kan ze ook onrijp plukken om er heerlijke confituren, cake of andere culinaire gerechten mee te bereiden. 

Kruisbessen zijn rijk aan vitaminen A, C, B, B1, B2, B6, E en K. Daarnaast bevatten kruisbessen ook verschillende belangrijke mineralen als ijzer, calcium, magnesium, fosfor en kalium. Er zijn maar weinig producten die meer antioxidanten bevatten dan bessen. Antioxidanten zijn stoffen die cholesterolverlagend werken, vrije radicalen kunnen neutraliseren en een belangrijke rol spelen bij het verouderingsproces en de stofwisseling. 

Zoekt u naar gele kruisbessen? Voor meer informatie over soorten bessen bent u van harte welkom tijdens onze openserredagen te Zwevegem. Stekelbessen zijn verkrijgbaar onder voorbehoud van beschikbaarheid en of teeltfactoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de zaden of beworteling van de stekken.